Amasya'da Elektronik Atıklar Geri Dönüşümle Yeniden Hayat Buluyor

Amasya'da başlatılan proje ile elektronik atıklar toplanarak öğrenciler tarafından tamir ediliyor; çalışır hale getirilen cihazlar ekonomiye kazandırılırken, atıklar geri dönüşüme gönderiliyor.

Amasya'da Elektronik Atıklar Geri Dönüşümle Yeniden Hayat Buluyor
ÇEVRE & DOĞA 2 dk okuma 3 Okunma
Yazı Boyutu:

Amasya'da çevre bilincini artırmak ve elektronik atıkların geri kazanımını sağlamak amacıyla kapsamlı bir proje hayata geçirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şehit Gültekin Tırpan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve lisanslı bir geri dönüşüm firması arasında imzalanan protokol ile "Elektronik Atıkların Toplanması ve Geri Kazanılması Projesi" başlatıldı.

Proje kapsamında şehrin farklı noktalarına; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü hizmet binası, Olgunlaştırma Enstitüsü ve Halk Eğitim Müdürlüğü bahçelerine toplam 3 adet elektronik atık kumbarası yerleştirildi. Vatandaşların kullanımına sunulan bu kumbaralarda toplanan arızalı veya kullanılmayan elektrikli ev aletleri ve elektronik cihazlar, Şehit Gültekin Tırpan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne ulaştırılıyor.

Okuldaki öğrenciler tarafından incelenen cihazlardan tamiri mümkün olanlar onarılarak yeniden çalışır hale getiriliyor. Onarımı yapılamayan atıklar ise lisanslı geri dönüşüm tesislerine teslim edilerek hammadde olarak ekonomiye kazandırılıyor. Tamir edilen ürünlerin 2027 yılı Çevre Haftası'nda düzenlenecek bir etkinlikte satışa sunulması ve elde edilen gelirin okul döner sermayesine aktarılması hedefleniyor.

Proje, öğrencilere uygulamalı eğitim imkanı sunarken, aynı zamanda geri dönüşümün önemini kavratmayı ve sosyal sorumluluk bilincini geliştirmeyi amaçlıyor. Öğrenciler, sökülen cihazların iç yapısını inceleyerek arıza tespiti ve tamir pratiği kazanıyor; ayrıca geri dönüştürülen parçalarla yeni devreler ve akıllı sistemler geliştirme fırsatı buluyor.

Proje kapsamında toplanan ilk atıkların okula teslimi; Amasya Valisi Önder Bakan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Derya Bulut ve İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Yetkililer, öğrencilerle bir araya gelerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Görüşünüzü Belirtin

Çevre & Doğa Kategorisinden Haberler

İlginizi çekebilecek güncel kurum bültenleri

Benzer