COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler'in iklim kriziyle mücadele organizasyonlarından biri olan COP31 öncesi Pre-COP programları kapsamında, su altında kalma riski bulunan ada ülkesi Tuvalu'yu ziyaret etti.
Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı (COP31) öncesinde Pre-COP toplantıları Fiji ve Tuvalu'da devam ediyor. Program kapsamında Tuvalu'yu ziyaret eden Bakan Kurum, beraberindeki heyetle birlikte Tuvalu Kıyı Uyarlama Projesi'ni yerinde inceledi. Geleneksel bir törenle karşılanan Kurum'a, deniz seviyesinin yükselmesine karşı tasarlanan ıslah edilmiş karasal alanlar ile güneş enerjisi projeleri hakkında bilgi verildi.
Ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, Antalya'da ev sahipliği yapacakları COP31 öncesinde iklim değişikliğini en derinden hisseden Pasifik'teki ada ülkelerinden Tuvalu'da bulunduklarını belirtti. Sular altında kalma tehdidi yaşayan bölgede bilim insanlarını ve yerel halkı dinlediklerini aktaran Kurum, Tuvalu'nun sesini Fiji'deki Pre-COP'a, oradan da Antalya'ya taşıyacaklarını ifade etti.
COP31 Başkanlığı'nın Eylem Gündemi'nin 10 öncelikli temasından birini "Okyanuslar ve Denizler" başlığı oluştururken, bu kırılganlığın en çarpıcı örneklerinden biri 9 mercan adasından oluşan Tuvalu'da yaşanıyor. Bilim insanlarına göre topraklarının yüzde 95'inin 2100 yılına kadar sular altında kalması öngörülen Tuvalu, devlet statüsünü kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Ülke, vatandaşlarına yaşam alanı sağlamak amacıyla Kasım 2023'te Avustralya ile anlaşma imzalamıştı.