Giresun Valiliği koordinasyonunda, fındık üretiminde verim ve kaliteyi artırmak amacıyla hayata geçirilen “Sürdürülebilir Tarım İçin Fındık Bakım Teknisyeni Yetiştirilmesi Projesi” başarıyla tamamlandı. Eğitimlerini başarıyla bitiren 120 kursiyer için Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Konferans Salonu’nda sertifika töreni düzenlendi.
Nitelikli İş Gücü ve Sürdürülebilir Tarım
22 Ekim 2026 tarihinde gerçekleştirilen törende konuşan Giresun Valisi Mustafa Koç, fındığın bölge ekonomisi ve binlerce aile için taşıdığı stratejik öneme vurgu yaptı. Vali Koç, fındıkta verim ve kalitenin artırılmasının ortak bir sorumluluk olduğunu belirterek, kursiyerlerden edindikleri teknik bilgi ve tecrübeleri kendi bölgelerindeki üreticilerle paylaşmalarını istedi. Nitelikli insan kaynağının sahada doğru bakım yöntemlerini uygulamasının, Giresun fındığının geleceği açısından kritik bir rol oynadığı ifade edildi.
Kapsamlı Eğitim Süreci
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteğiyle yürütülen proje, hem teorik hem de uygulamalı eğitimleri içerdi. 13-22 Ekim 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen eğitimlerde kursiyerlere şu konularda uzmanlık kazandırıldı:
- Fındık yetiştiriciliği ve toprak sağlığı
- Bitki besleme ve gübreleme teknikleri
- Hastalık ve zararlılarla mücadele
- Hasat ve depolama yöntemleri
- Dijital tarım uygulamaları ve kooperatifçilik
Üretim ve İstihdam Modeli
Proje kapsamında TEKFINDIK Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi aracılığıyla yeni bir üretim modeli geliştirildi. Yaklaşık 1.000 dönümlük alanda uygulanan modelle, tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınmasını sağlayan DİJİNUT sistemi devreye alınırken, beş kişiye de yıl boyunca ücretli ve sigortalı istihdam imkanı sunuldu. Tören, protokol üyelerinin kursiyerlere sertifikalarını takdim etmesiyle sona erdi.