Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü, uluslararası öğrencilerin sosyal uyum süreçlerini desteklemek ve Türk öğrencilerle birlikte yaşama kültürünü pekiştirmek amacıyla kapsamlı bir etkinlik düzenledi. Hacettepe Üniversitesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezinde iki gün süren "Uluslararası Öğrencilerle Akran Rehberliği ve Ortak Akıl Etkinliği"ne dokuz farklı üniversiteden öğrenciler, akademisyenler ve idari temsilciler katılım sağladı.
Etkinliğe Göç İdaresi Başkan Yardımcısı Murat Karakaya, Uyum ve İletişim Genel Müdürü Ahmet Dalkıran, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sektör Temsilcisi Dea Carmelo, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Kıdemli Program Koordinatörü Shabari Nair ve Hacettepe Üniversitesi Kariyer Merkezi Müdürü Doç. Dr. Serhat Öztürk iştirak etti. Programda; Ankara, Bursa, İzmir ve Eskişehir'deki çeşitli üniversitelerden gelen öğrenciler, sosyal uyum alanındaki ihtiyaçları belirlemek üzere karma gruplar halinde çalıştı.
Öğrenciler Çözüm Sürecine Dahil Edildi
Akademisyenlerin moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumlarda öğrenciler; dil desteği, sosyal etkileşim, eğitim ve aidiyet duygusu gibi başlıkları masaya yatırdı. Katılımcı gruplar, akran desteğiyle çözülebilecek sorunlar ile kurumsal destek gerektiren konuları ayrıştırarak kendi "akran rehberliği" modellerini tasarladı. Geliştirilen modeller; uygulanabilirlik, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde jüri tarafından değerlendirildi.
Pilot Uygulamalar İçin Hazırlık
Etkinlikte ortaya konan önerilerin, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından incelenerek pilot uygulamalara dönüştürülmesi planlanıyor. Bu modellerin, uluslararası öğrencilerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları akran yardımıyla aşmalarına ve Türkiye genelinde daha güçlü bir sosyal uyum mekanizması oluşturulmasına katkı sağlaması hedefleniyor. Çalışmaların, Türkiye'nin uluslararası öğrenci sayısını artırma hedefleri doğrultusunda önümüzdeki dönemde genişletilerek sürdürülmesi öngörülüyor.