Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 108. yıl dönümü, düzenlenen anma ve kutlama törenleriyle coşkuyla kutlandı. 15 Şubat 1918'de sona eren bir buçuk yıllık acı işgal döneminin ardından yaşanan kurtuluş sevinci, 108 yıl sonra da aynı heyecan ve minnetle anıldı.

Kutlama programı, Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'nda gerçekleştirilen törenle başladı. Vali Aydın Baruş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burak Yılmaz ve Belediye Başkanı Vedat Soner Başer'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Baruş: "Harşit Geçilmez Destanı Yazıldı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmasının ardından söz alan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, 15 Şubat 1918 tarihinin Gümüşhane için yaklaşık bir buçuk yıl süren işgal, zulüm ve mağduriyet sürecinin sonlandığı tarih olduğunu belirterek, "Bugün, tüm Gümüşhanelilerin uzun bir mücadele süreci sonunda hürriyetine kavuştuğu bağımsızlık ve onur günüdür. Bu toprakları düşmana geçilmez kılan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi yad etme günüdür" dedi.

Osmanlı askerlerinin Gümüşhane'nin yüksek rakımlı dağlarında yer alan mağaralara veya köy içlerindeki dere yataklarına yerleşerek Rus birliklerine ani baskınlar verdiğini ve Rusları Gümüşhane'de durdurduğunu anlatan Vali Baruş, "Rus birliklerine karşı verilen bu ani baskınlar düşmanları şaşkınlığa uğrattığından hızlanmalarını yavaşlatmış ve bu yavaşlama da birbiriyle bağları kopan Osmanlı birliklerinin tekrar bir araya gelmesini sağlamıştır" dedi.

İşgal döneminde en kanlı çarpışmaların Torul ve Kürtün ilçelerinin dağlarında yaşandığına dikkat çeken Vali Baruş, 1800 metre rakımdan başlayarak 3331 metre rakıma kadar ulaşan bu geniş ve dağlık arazi yapısının diğer Osmanlı cepheleri arasında başka bir örneği olmadığını söyledi.

Gümüşhane ve ilçelerinde verilen mücadele sayesinde Rusların Anadolu içinde ilerlemesinin önlendiğini kaydeden Vali Baruş, "Rusların Anadolu'da gelebildiği son noktalar Torul, Kürtün ve Şiran'ın yüksek rakımlı dağları olmuştur" ifadelerini kullandı.

Vali Baruş, canlarını vatan toprağına hediye ederek şehadete yürüyen yiğitlerin "Harşit Geçilmez" diyerek büyük bir kahramanlık destanı yazdıklarını vurguladı.

Her ne pahasına olursa olsun Gümüşhane'yi terk etmeyen vatan evlatlarının canlarını feda ederek şehadet makamına eriştiğini kaydeden Vali Baruş, Hüseyin Hüsnü Selçuk, Mehmet Karaarslan ve Ömer Doğru başta olmak üzere bu şehitlerin haricinde mezarı bilinmeyen daha nice vatan evladının mukaddes vatan toprağının bağrında ebedi mekanlarında yattığını söyledi.

"Vefa Borcumuzu Unutmayalım"

Konuşmasının sonunda Vali Baruş, Gümüşhane'yi ve aziz vatanı canları ve kanları pahasına müdafaa ederek işgalcileri bu topraklardan def eden kahraman atalara olan vefa borcunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Bu vefa borcunun gereği olarak şehitlerin destansı hatıralarının yeni nesillere çok iyi anlatılması gerektiğini, şehitliklerde ebedi huzurla yatan kahramanların kabirlerinin ziyaret edilmesinin sağlanması gerektiğini ifade eden Vali Baruş, "108 yıl önce bu topraklarda barut ve kan kokan namus ve şeref savunmasının maneviyat hislerini gençlerimizin yüreklerinde canlandırmalıyız. Bugün, bu kutsal vatan toprağında, ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesi altında, ezan seslerinin nidasını huzur içerisinde dinleyerek hür ve bağımsız olarak, onurlu bir hayat sürebiliyorsak bu yiğit şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz sayesindedir" dedi.

Vali Baruş, Harşit Savunması'nda ve Birinci Dünya Savaşı'nda hayatlarını yitiren tüm vatan evlatlarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşı kahramanlarını, vatanın bağımsızlığı ve bütünlüğü uğrunda canlarını ve kanlarını feda eden şehitleri ve gazileri bir kez daha rahmet ve minnetle anarak konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından gaziler tarafından protokol üyelerine anlamlı hediyeler takdim edildi. Vali Aydın Baruş'a Türk Bayrağı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burak Yılmaz'a kurtarılmış vatan toprağı ve Belediye Başkanı Vedat Soner Başer'e şehrin anahtarı sunuldu. Gazilere de buket takdim edildi.

Resim, şiir, kompozisyon ve Kurtuluş Yol Koşusu yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Günün anısına hatıra fotoğrafı çekimi ile tören alanındaki program sona erdi.

Şehit Hüseyin Hüsnü Selçuk'un Kabrinde Dua

Vali Aydın Baruş ve beraberindekiler, tören sonrasında işgal yılları sırasında şehit edilen Hüseyin Hüsnü Selçuk'un Hasanbey Mahallesinde bulunan kabrini ziyaret etti. Kabir başında karanfil bırakılan ve Kur'an okunan ziyarette şehit için dua edildi.

Kutlama programı kapsamında Kent Ormanı'nda Kar Festivali düzenlendi. Spor gösterilerinin yapıldığı, Cihan Oral tarafından kardan heykeller ve iglo evlerin yapıldığı, kızak ve kayak etkinliklerinin düzenlendiği alanda konserler verildi. Vatandaşlar halay ve horon oynadı. Sucuk-ekmek ikramının yapıldığı programda profesyonel kayakçılar tarafından gösteriler de gerçekleştirildi.

Önceki Haber Vali Aydın Baruş, İl Özel İdaresi'ni Ziyaret Etti
Sonraki Haber Vali Aydın Baruş, İlk İftar Programında Şehit Aileleri ile Buluştu

Yorum Yap