İzmir Büyükşehir Belediyesi Sürdürülebilir Su Yönetimi Uygulamaları Başlattı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim krizi ve kuraklık tehdidine karşı, belediye hizmet binalarında yağmur suyu hasadı uygulamalarını yaygınlaştırarak su kaynaklarını korumayı ve şebeke suyuna olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ve kuraklığın artırdığı su stresine karşı, belediyeye ait hizmet binalarında yağmur suyu hasadı uygulamalarını yaygınlaştırıyor. Çatı alanları uygun binalara kurulan 10, 5, 3 ve 1 tonluk depolama sistemleriyle toplanan yağmur suları; peyzaj sulaması, kent temizliği ve itfaiye araçlarında kullanılarak şebeke suyundan tasarruf edilmesi amaçlanıyor. Çalışmalar kapsamında Celal Atik Spor Salonu, Kültürpark Tenis Kortu, HİM Binası ve Eşrefpaşa Hastanesi’nde yağmur suyu hasadı sistemleri kuruldu. Kültürpark hollerindeki çalışmalar ise devam ediyor. İlber Ortaylı Kütüphanesi, Toros İtfaiye, Yenişehir İtfaiye, Zeytinlik Hizmet Binası ile Atlas Pavyonu’nda da uygulamanın hayata geçirilmesi planlanıyor.
“Su kaybının önüne geçmeyi hedefliyoruz”
İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürü Yiğit Beydağ, yağmur suyu hasadının kuraklıkla mücadelede önemli bir araç olduğunu belirterek, çatı alanları uygun tüm belediye hizmet binalarında gerekli tesisat dönüşümlerinin yapıldığını söyledi. Beydağ, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ve ilgili birimlerle koordineli yürütülen çalışmada binaların çatı alanlarının tarandığını ve uygun noktalara depolama sistemlerinin kurulduğunu ifade etti. Yağmur mevsiminin sınırlı bir zaman dilimini kapsadığına dikkat çeken Beydağ, “Bu 3-4 aylık dönemi en verimli şekilde değerlendirmek istiyoruz. Yağan yağmuru mümkün olduğunca depolayıp, hızlı şekilde kullanım alanlarına yönlendiriyoruz. Hedefimiz yağmur suyu hasadını tüm hizmet binalarına yaymak, su kaynaklarını daha verimli kullanmak ve kuraklığa karşı kenti daha dirençli hale getirmek” dedi.
Hasat edilen su peyzaj ve hizmet araçlarında kullanılacak
Proje kapsamında Kültürpark’a 10 tonluk depolar yerleştirildiğini belirten Yiğit Beydağ, depolanan yağmur sularının peyzaj sulaması ile kent temizliği ve itfaiye araçlarının temizliğinde kullanılacağını söyledi. Çalışmayla şebeke ve yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının hedeflendiğini aktaran Beydağ, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) üzerinden bir haritalandırma altyapısının da hayata geçirildiğini belirtti. Bu sistem sayesinde ilgili birimler, yağmur suyu depolarının konumlarını, kapasitelerini ve kullanım alanlarını anlık olarak takip edebiliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Haberleri
- 08-07-202611:29 İzmir'de Ticari Araçlara Klima Denetimi
- 08-07-202611:29 Başkan Tugay: Göz Boyayan Değil, Sorun Çözen İşler Yapıyoruz
- 07-07-202611:25 İklim Direnci İçin Kopenhag Buluşması
- 07-07-202611:25 Büyükşehir'den Küçük Menderes'te Asfalt Hamlesi
- 06-07-202613:01 Gediz'de Sivrisineğe Savaş, Doğaya Kalkan
- 06-07-202613:01 Şaşal 'üstün Lezzet Ödülü' Aldı
- 05-07-202614:45 İzmir'in Tarihine 83 Yıldır 'müzikle' Tanıklık Ediyorlar
- 05-07-202614:45 Balatçık'ın Altyapısı 350 Milyon Liralık Yatırımla Yenileniyor
- 04-07-202614:46 İzmir'in Ulaşım Modeli Uluslararası Takdir Topladı
- 04-07-202614:46 Şirinyer Parkı'nda Büyük Dönüşüm Tamamlandı

