İzmir Mutfak Müzesi ile Yemek Kültürüne Yolculuk Başlıyor
İzmir’in ve ülkenin köklü mutfak değerlerini gün yüzüne çıkarmayı hedefleyen İzmir Mutfak Müzesi’nin kurulum çalışmaları sürüyor. Kültürpark'taki Göl Gazinosu'nda kurulacak müzeye ilişkin yürütülen çalışmalar “Açılışa Doğru” sergisi ile tanıtılıyor. Sergi 31 Aralık'a kadar açık kalacak.
İzmir Mutfak Müzesi ile İzmir'in ve ülkenin zengin sofra mirasını, geleneksel mutfak gereçlerinden unutulmuş tariflere, geçmişin beslenme alışkanlıklarından sofra düzenine, dünyaya yayılan tariflerden gıda sanayisine kadar geniş bir yelpazede görünür kılmayı hedefliyor. Kültürpark Göl Gazinosu'nda yapım süreci devam eden müzenin kurgusu ve içeriği, "Açılışa Doğru" sergisi ile İzmirlilere tanıtılmaya başlandı. 31 Aralık’a kadar devam edecek serginin küratörlüğünü, İzmir mutfak kültürü üzerine yaptığı çalışmalar ve yayınlarıyla tanınan araştırmacı, yazar ve koleksiyoncu Nejat Yentürk üstleniyor. Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürü Dr. Serhan Kemal Saygı ile Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) Danışmanı Aybala Yentürk’ün genel koordinasyonunu yürüttüğü İzmir Mutfak Müzesi “Açılışa Doğru” sergisi, hafta içi 09.00-17.00, cumartesi günleri ise 10.00-17.00 saatleri arasında gezilebilecek.
İklim krizinden, geleneksel tariflere...
İzmir Mutfak Müzesi, gastronomi alanındaki çalışmalarıyla öne çıkan Gökçen Adar, Priscilla Mary Işın ve Nejat Yentürk başta olmak üzere farklı özel koleksiyonlardan yapılan bağışlarla hayat bulurken, sergide bu koleksiyonlardan derlenen bir seçki ziyaretçilere sunuluyor. Müze, yalnızca geçmişi anlatmakla kalmayıp günümüzün ve geleceğin meselelerini de gündeme taşımayı hedefliyor. Başta iklim krizi olmak üzere; su kaynaklarının azalması, tarımsal üretimde yaşanan zorluklar, endüstriyel gıdalara yönelik artan kaygılar, biyoçeşitlilik kaybına bağlı olarak yemek çeşitliliğinin daralması, geleneksel tariflerin sürdürülebilirliğinin zayıflaması ve mutfak kültürünün özgünlüğünü yitirme riski gibi başlıklar müzenin ele alacağı konular arasında yer alacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Haberleri
- 21-04-202612:50 İzmir'in Çevre İlçelerine 115 Yeni Taksi Plakası Geliyor
- 21-04-202612:50 İzmir, Ortak Akılla Kalkınmayı Hedefliyor
- 20-04-202614:36 İzmir'in 8 Bin 500 Yıllık Arkeolojik Mirası İncelendi
- 20-04-202614:36 İzmir Kitap Fuarı'nda Edebiyatla Dolu Bir Hafta Sonu
- 19-04-202616:23 İzmir'de 'Sağlık Ordusu' Projesi Başlatıldı
- 19-04-202616:23 Gediz Havzası'ndaki Kirlilik Sorunları Artıyor
- 18-04-202610:45 Beydağ'a Çok Amaçlı Modern Hizmet Kompleksi Kazandırılıyor
- 18-04-202603:20 İzmir'de 2025 Faaliyet Raporları Mecliste Görüşüldü
- 18-04-202603:20 İZKİTAP-7 İzmir Kitap Fuarı Kapılarını Açtı
- 17-04-202612:31 İzmir Körfezi'nde Kirlilik Alarmı: 11. Kez Dış Kaynaklı Tehdit

