Vali Ekrem Canalp, Kasım Ayı Asayiş ve Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı’nda, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen güvenlik, asayiş, göçmen kaçakçılığı, siber suçlar, terör, trafik ve narkotik suçlarla mücadeleye ilişkin verileri kamuoyu ile paylaştı.

“Batman’ın huzur ve güvenliği konusunda elde ettiğimiz önemli gelişmeleri paylaşmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.” diyerek konuşmasına başlayan Vali, şöyle devam etti:

Asayiş Olayları
Asayiş olaylarında son dönemde ciddi iyileşmeler sağladığımızı özellikle belirtmek isterim. İl genelinde asayiş olaylarında yüzde 13’lük bir azalma meydana gelmiş; toplam olay sayısı 954’ten 830’a düşmüştür. Meydana gelen olayların yüzde 99’u aydınlatılmıştır.

2025 yılının ilk 11 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre asayiş olaylarında yüzde 11’lik bir düşüş yaşanmış, aydınlatma oranı yüzde 99 seviyesinde gerçekleşmiştir. Son bir yıllık dönemde ise olaylarda yüzde 10 oranında azalma olmuş, toplam olayların yüzde 98’i aydınlatılmıştır.

Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta; 2024 yılı Kasım ayında 256 olan olay sayısı, 2025 Kasım ayında 230’a düşmüş ve yüzde 10 azalma sağlanmıştır. Bu olayların tamamı aydınlatılmıştır.

2024 yılı ilk 11 ayında 3.069 olay meydana gelmişken 2025 yılında bu sayı 2.686’ya düşmüş; yıllık düşüş oranı yüzde 12 olmuştur. Aydınlatma oranı yüzde 99,9 seviyesindedir. Son bir yıllık dönemde de azalma oranı yüzde 12, aydınlatma oranı yüzde 99 olarak gerçekleşmiştir.

Mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlar
Mal varlığına karşı işlenen; evden ve iş yerinden hırsızlık, yankesicilik, dolandırıcılık, otodan hırsızlık gibi kritik suçlarda da önemli gerilemeler yaşanmıştır.

2024 yılı Kasım ayında 101 olan olay sayısı, 2025 Kasım ayında 51’e düşmüş; yüzde 50 oranında azalma sağlanmıştır. Aydınlatma oranı yüzde 77’den yüzde 92’ye yükselmiştir. Son bir yıllık dönemde bu suçlarda yüzde 32 azalma sağlanmış; aydınlatma oranı yüzde 80’den yüzde 93’e yükselmiştir.

Aranan Şahısların Yakalanması
Asayişte yakaladığımız bu istikrarlı düşüşün en önemli nedenlerinden biri, aranan şahısların hızlı şekilde yakalanarak adalete teslim edilmesidir.

2025 yılı Kasım ayında 731 aranan şahıs, ilk 11 ayda 7.344 şahıs, son bir yılda 8.015 şahıs; son 3 yılda ise toplam 17.966 şahıs yakalanarak cezaevine teslim edilmiştir.

Narkotik Suçlarla Mücadele
Uyuşturucuyla mücadelede kararlı ve güçlü adımlar atmaya devam ediyoruz. Son bir yıllık dönemde toplam 405 kilo 586 gram uyuşturucu madde ele geçirilmiştir.

3.009 adet sentetik ecza, 18 adet ekstazi hap, 6.297 adet Hint keneviri ele geçirilmiştir.
Mevcut 2.857 tutuklu arasında 237 kişinin uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olduğu tespit edilmiştir.

Son 3 yıllık dönemde 7.447 kişi hakkında işlem yapılmış, 600 kişi tutuklanmıştır.

Ayrıca: 1 ton 156 kg skunk, 270 kg esrar, 130 kg metamfetamin, 14 kg bonza, 12 kg eroin ve diğer türlerle birlikte toplam 1 ton 991 kg uyuşturucu madde ele geçirilmiştir.

Bunlara ek olarak 27 bin adet ekstazi, 18 bin adet sentetik ecza ve 11.866 adet Hint keneviri ele geçirilmiştir.

2025 Kasım ayı operasyonlarında: 275 şüpheli hakkında işlem yapılmış, 14 kişi tutuklanmıştır.

Ele geçirilen uyuşturucu miktarları; 10 kg 184 g skunk, 2 kg 32 g metamfetamin, 1 kg 282 g bonzai, 283 g esrar, 22 adet sentetik ecza olmak üzer toplam: 13 kg 781 g uyuşturucu madde ve 22 adet uyuşturucu hap ele geçirilmiştir.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele
2025 yılı Kasım ayında 102 olayda 173 şahıs hakkında işlem yapılmış, 7 kişi tutuklanmıştır.
Tek seferde 44 bin 900 paket kaçak sigara ele geçirilmiştir.

Ay genelinde toplam; 69.656 paket kaçak sigara, 34.560 litre kaçak akaryakıt, 4.258 adet kaçak emtia, 151 kaçak cep telefonu ve 9 tabanca ele geçirilmiştir.

Son 3 yılda toplam; 797.196 paket kaçak sigara, 791.721 litre kaçak akaryakıt, 38.394 adet kaçak emtia, 15.254 adet elektronik sigara, 11.738 adet tarihi eser, 1.957 kaçak cep telefonu ve 46 uzun namlulu silah ile 698 tabanca ve çok sayıda mühimmat ele geçirilmiştir.

Siber Suçlarla Mücadele
2024 Kasım ayında 117 olan olay sayısı, 2025 Kasım ayında 104’e düşmüştür. Kasım ayında 13 kişi tutuklanmıştır. Son bir yılda: 1.530 olay meydana gelmiş, 200 tutuklama gerçekleşmiştir. Son 3 yılda ise 4.849 olay meydana gelmiş olup 458 kişi hakkında işlem yapılmıştır.

Terörle Mücadele
Kasım ayında 29 olaya müdahale edilmiş, 31 kişi hakkında işlem yapılmış, 1 kişi tutuklanmıştır. Son bir yılda terör suçlarından tutuklu sayısı 102’ye yükselmiştir.

Trafik Güvenliği ve Yaya Kazalarının Azaltılması
Batman’da yaya güvenliği konusunda yapılan düzenlemelere değinen Vali, “Kent genelinde 250 yeni kasis uygulaması yapılmıştır. Kasisler sürüş güvenliğini koruyan yumuşak eğimli sistemle tasarlanmıştır. Diyarbakır Caddesi’nde kontrolsüz geçişleri önlemek için estetik demir bariyerler yerleştirildi. Ayrıca il merkezinde 184 okulun önünde yaya ikonları ve yaya geçidi çizgileri yenilenmiştir” dedi.

Konuşmasının sonunda Batman’ın bugün Türkiye’nin en huzurlu ve güvenli şehirlerinden biri hâline geldiğini belirten Vali, “Bu başarı; emniyet, jandarma, tüm kamu kurumları ve en önemlisi Batmanlı hemşehrilerimizle birlikte yürüttüğümüz ortak mücadelenin ürünüdür. Hep birlikte huzurun kenti Batman’ı daha da güvenli bir şehir hâline getirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması sırasında; İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba ve Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Veysel Aksoy hazır bulundu.

Haber: Nejdet Işık

Önceki Haber Kadın Elinden Yöresel Lezzetler Projesi Kapanış Programı Düzenlendi
Sonraki Haber Yeşil Kuşak Batman Projesi ile 15 Bin Fidan Toprakla Buluşuyor

Yorum Yap