Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TRT AVAZ ekranlarında yayınlanan Vizyon 2040 programına konuk olarak eğitim sistemindeki güncel dönüşümleri ve Türk dünyası ile yürütülen ortak projeleri değerlendirdi. Bakan Tekin, hızla değişen dünya koşullarında eğitim sisteminin de sürekli güncellenmesi gerektiğini belirterek, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin bu ihtiyaçtan doğduğunu ifade etti.
Bilgi Yerine Beceri Odaklı Eğitim
Öğretim programlarının sadece bilgi aktarımına değil, beceri kazandırmaya odaklanması gerektiğini vurgulayan Tekin, "Maarif diye tanımladığımız şey, insanın elde ettiği bilgiyi gündelik hayatta adaletin, hikmetin, doğruluğun ve temel hakların inşasında kullanabilmesidir" değerlendirmesinde bulundu. Yeni müfredatın, toplumun devlet ve millet birliğini güçlendirecek beklentileriyle uyumlu hazırlandığını belirten Bakan, pedagojik yeniliklerin yanı sıra Türkiye'nin tarihsel birikiminin de sisteme entegre edildiğini kaydetti.
Türk Dünyası ile Kültürel Bağlar
Türk dünyası ile olan tarihî bağlara özel bir parantez açan Bakan Tekin, "Orta Asya" yerine "Türkistan" kavramının kullanımının kardeşlik hukuku açısından önemine değindi. Gençlerin Türk dünyasını tanıması amacıyla hazırlanan "Hakan ve Bilge'nin Türk Dünyası Yolculuğu" ve "Türk Dünyası Kültür Atlası" kitaplarının ortaokul ve lise öğrencilerine dağıtımının başladığını duyuran Tekin, bu eserlerin QR kod destekli içeriklerle zenginleştirildiğini belirtti.
Bakan Tekin, kitapların ay sonuna kadar ilkokul ve anaokulu seviyesi dışındaki yaklaşık 12-13 milyon öğrenciye ulaştırılacağını ifade etti. Ayrıca, Türk dünyasındaki diğer ülkelerden gelen olumlu geri dönüşler üzerine eserlerin farklı Türk lehçelerine çevrilmesi için çalışmaların başlatıldığı bilgisini paylaştı.
Vizyon 2040 ve Gelecek Projeksiyonu
Vizyon 2040 belgesi kapsamında Türk dünyası ile eğitimde ortak bir gelecek inşa etmeyi hedeflediklerini belirten Tekin, karşılaşılabilecek dış engellere rağmen Türkiye'nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye kararlı olduğunu vurguladı. Tekin, "Biz üzerimize düşeni yapalım. Bu birliktelik, emperyalist devletleri rahatsız edebilir ancak biz sorumluluklarımızı yerine getirmezsek engellerin büyüklüğünü konuşmanın bir anlamı kalmaz" ifadelerini kullandı. Bakan, bu çalışmaların Orhun Değişim Programı gibi yükseköğretim süreçlerini de olumlu etkileyeceğini sözlerine ekledi.