İstanbul'daki Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Uluslararası Adalet Zirvesi'nin kapanış programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adalet kavramının insanlığın ortak hedefi ve ideali olduğunu belirtti. Adalet Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvenin, hukuk devleti ve uluslararası iş birliği alanlarında ortak bir zemin oluşturmasını dileyen Erdoğan, vicdan ve hakkaniyetin terk edildiği bir ortamda adaletin yer bulamayacağını ifade etti.
Konuşmasında mevcut uluslararası sistemin yapısal sorunlarına değinen Erdoğan, Birleşmiş Milletler yapısının adil ve sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Uluslararası hukukun askıya alındığını, mahkeme kararlarının uygulanamaz hale geldiğini belirten Erdoğan, "Uluslararası barış ve güvenlik adalet olmadan sağlanamaz" dedi. Dünyadaki gelir adaletsizliğine, iklim krizine ve gelişmiş ülkelerin tutumuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel elitlerin servet eşitsizliğini eleştirdi.
Gazze'de yaşananlara da geniş yer veren Erdoğan, binlerce sivilin hayatını kaybettiğini, okulların ve hastanelerin hedef alındığını hatırlatarak uluslararası toplumun tepki vermekte geciktiğini söyledi. Türkiye'nin mazlumların yanında yer almaya devam edeceğini belirten Erdoğan, "Bulunduğumuz her platformda güçsüzlerin, gariplerin ve kimsesizlerin sesi olmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.
Sınır aşan suçlarla ve organize suç örgütleriyle mücadelenin önemine de işaret eden Erdoğan, teknolojinin gelişmesiyle suç coğrafyasının da küreselleştiğini kaydetti. Türkiye'nin suçluların iadesi ve uluslararası adli iş birliği konularındaki kararlılığını yineleyen Erdoğan, 2026 yılının ilk 9 ayında yüzlerce kişinin ülkeye iadesinin sağlandığını sözlerine ekledi.