Sivas Hafıza Merkezi, Kızılay Arşivi'nde saklı kalan Balkan ve Birinci Dünya Savaşları dönemine ait, esir düşen askerlerin ailelerine yazdığı ancak ulaşmamış mektupları gün yüzüne çıkardı. Mektuplar, hayatta olan aile fertlerine teslim edilmeye başlandı. Balkan Harbi'ne katılan Gazi Mehmed'in 113 yıl önce yazdığı mektup, Vali Yılmaz Şimşek tarafından torunlarına teslim edildi.

Sivas Hafıza Merkezi, Kızılay Arşivi'ndeki belgeleri inceleyerek savaş döneminde esir düşen yaklaşık 180 Sivaslı askerin mektuplarına ulaştı. Bu mektuplardan biri, Altınyayla ilçesinden Miktadoğlu Gazi Mehmed'in ailesine aitti. 1913 yılında yazılan mektupta, babası Hacı Halil Efendi'nin oğlundan haber alamadığı için devlet makamlarına başvurduğu anlaşılıyor.

Yaşar Abanus, Ömer Gül ve Turgay Kural tarafından yürütülen araştırmalarla askerlerin yaşayan yakınları tespit ediliyor. Mektuplar günümüz Türkçesine aktarılarak kitap haline getirildi ve süreç belgesel olarak kaydediliyor.

Vali Yılmaz Şimşek, projenin tarihi bir sorumluluk olduğunu belirterek, "113 yıl önce ulaştırılamayan mektupları ailelere teslim ederek geçmişle bugün arasında anlamlı bir bağ kuruyoruz" dedi.

Haber: ZAFER ARSLAN

Önceki Haber Şems-i Sivasî İl Halk Kütüphanesi Yenileniyor
Sonraki Haber Sivas'ta 30 Ağustos Zafer Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Yorum Yap