Balıkesir'de Denizler Hayalet Ağlardan Temizleniyor

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, deniz ekosistemini korumak amacıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile iş birliğinde Edremit Körfezi’ndeki hayalet ağ temizliği çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda ekipler 2026 yaz sezonunda yaklaşık 35 bin metrekarelik deniz alanını taradı.
Denizlerde terk edilen, kaybolan veya çeşitli nedenlerle deniz tabanında bırakılan balıkçı ağlarının deniz ekosistemine zarar vermesini önlemek amacıyla Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, deniz tabanındaki hayalet ağları temizliyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi iş birliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında deniz canlılarının yaşam alanlarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın desteklenmesi amacıyla denizler hayalet ağlardan arındırılıyor. Balıklar, deniz kaplumbağaları, kabuklular ve birçok canlı türünün takılarak yaşamını yitirmesine sebep olan hayalet ağlar, deniz habitatının zarar görmesiyle biyolojik çeşitliliğin de azalmasına yol açıyor.
35 BİN METREKARELİK ALAN TARANDI
Edremit Körfezi’nin doğal zenginliklerinin korunması için bilimsel veriler ışığında çalışmalarını sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 2026 yılı yaz sezonunda yaklaşık 35 bin metrekarelik deniz alanını taradı. Denizlerin korunmasına yönelik faaliyetlerini kararlılıkla sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, mavi mirası gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
“GELECEK NESİLLERE DAHA YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE VE DENİZLER BIRAKABİLMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Karada, kıyı şeritlerinde ve denizlerde kentin geleceğini korumaya yönelik çalışmaları aralıksız bir şekilde sürdürdüklerini belirten Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Volkan Karateke, “Deniz ekosistemi içerisinde bulunan hayalet ağların tespit ve çıkarma çalışmalarını akademisyenler ve Büyükşehir Belediyesi dalış ekibiyle birlikte gerçekleştirdik. Her yıl özellikle yaz ve sonbahar döneminde deniz içerisinde bulunan canlılara önemli zararları bulunan hayalet ağların temizlik çalışmalarını ekiplerle birlikte sürdürüyoruz. Her seferde onlarca futbol sahası büyüklüğündeki alan taranarak bu hayalet ağların tespit çalışmaları gerçekleştiriliyor. Sadece denizleri temizlemekle kalmıyor, hayalet ağların zararlarını da önlemiş oluyoruz. Gelecek nesillere daha iyi, yaşanabilir bir çevre, yaşanabilir bir mavi ve yeşil sunmak adına çalışmalar özveri ve hassasiyetle sürdürülmeye devam edilecek." ifadelerini kullandı.
“HAYALET AĞLAR CANLILAR İÇİN CİDDİ TEHLİKE OLUŞTURUYOR"
Deniz yaşamının korunması için çalışmalar sürdürdüklerini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilim ve Teknolojisi Fakültesi’nden Doç. Dr. Alkan Öztekin, “Ayvalık Güneş Adası’nda denizlerin altında görünmeyen, canlılar için ciddi tehlike oluşturan hayalet ağların temizlenmesi için hep birlikte çalışıyoruz." dedi. Çalışmalarda yer alan Gelibolu Piri Reis Üniversitesi MYO Öğretim Görevlisi Dr. Gençtan Erman Uğur, “Doğayı korumak, türlerin çeşitliliğini sağlamak açısından bu zararlı ağları deniz dibinden çıkarma çalışması yapıyoruz." ifadelerini kullandı. Endüstriyel balıkçılıkta hayalet ağlarla avcılığın yasak olduğuna değinen Yalova Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Dr. Talip İbin, “Burada Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin iş birliğinde yürütülen ‘Hayalet Ağların Denizden Çıkarılması’ projesinde danışman olarak bulunuyorum. Endüstriyel balıkçılıkta trol ağlarıyla avcılık yasak. Bulduğumuz derinlikte 38 metrede olan bu ağ, 5 metre derinlikte içindeki taş ve toprak birikimi boşaltılarak güverteye alındı." diyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“DENİZLERİ HAYALET AĞLARDAN TEMİZLİYORUZ"
Hayalet ağların temizliği hakkında bilgi veren İstanbul Gedik Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Dr. Öğr. Üyesi Ata Aksu, “Denizlerimizde bulunan, suyun altında istenmeden bırakılmış, kaybedilmiş, akıntılar veya dalgalar sebebiyle sürüklenmiş, balıkçılar tarafından bulunan ağların temizliğini gerçekleştirdik. Bunlara hayalet ağ diyoruz. Bu ağları 37 metreden 5 metreye kadar getirip, kaldırma balonları vasıtasıyla büyük kütledeki bir ağı suyun altından temizlemiş olduk. Bu ağlar deniz ekosistemine zarar veriyor. Biz de bu ağları temizlemeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Haberleri
- 09-09-202617:00 Cunda Su Ürünleri Kooperatifi'nde Çevre Dostu Altyapı Hamlesi
- 09-09-202617:00 Balıkesir'de Bas Buluş Print Meet 2026 Sergisi Açıldı
- 08-09-202618:45 Balıkesir'de Denizler Hayalet Ağlardan Temizleniyor
- 08-09-202618:45 Zabıta Haftası'nda Çocuklardan Market Denetimi
- 07-09-202620:21 3. Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı 24 Eylül'de Başlıyor
- 07-09-202620:21 Balıkesir'de Kurtuluş Coşkusu ve Şampiyonluk Sevinci
- 05-09-202622:50 Balıkesir'de Kadın Emeği Çarşısı Açıldı
- 05-09-202615:17 Balıkesir'in Kurtuluş Günü Kutlanıyor
- 05-09-202600:24 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Yaz Spor Okulları Sona Erdi
- 05-09-202600:24 Susurluk'ta Atatürk Parkı Hizmete Açıldı

