“Ölmek İçin Çok Genç” projesi kapsamında rehabilitasyon süreci tamamlanan ve üzerine uydu izleme cihazı takılan yeşil deniz kaplumbağası Hanzala, Manavgat Sorgun Boğaz Sahili'nde düzenlenen programda denizle buluşturuldu.

Antalya Valiliği, Sıfır Atık Vakfı, Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları ve Kıyı Koruma Derneği (DEKAFOK) iş birliğiyle gerçekleştirilen “Yeşil Deniz Kaplumbağası Uydu İzleme Programı” kapsamında, tedavisi başarıyla tamamlanan yeşil deniz kaplumbağası Hanzala, Manavgat Sorgun Boğaz Sahili'nde doğal yaşam alanına uğurlandı.

Yeşil deniz kaplumbağasına uydu cihazı takılarak hayata geçirilen ilk izleme projesi olma niteliği taşıyan çalışmayla, canlıların göç yolları ile deniz çayırlarının yayılım alanlarının anlık verilerle takip edilmesi hedefleniyor.

Programa Antalya Valisi Hulusi Şahin, Manavgat Kaymakamı Adil Karataş, Manavgat Belediye Başkan Vekili Mehmet Çiçek, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Hüseyin Bekmez, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Yarbay Mustafa Söylemez, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yasin Eriş, Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, DEKAFOK Başkanı Seher Akyol ve dernek üyeleri ile basın mensupları katıldı.

Sahiller Diğer Canlıların da Evi

Programda yaptığı konuşmada sahillerin yalnızca insanlar için değil, diğer canlılar için de yaşam alanı olduğunu belirten Vali Hulusi Şahin, “Bu sahiller ve mavi deniz, insanların dışındaki canlıların da evi ve bu canlılar üzerinde sorumluluğumuz var.” dedi.

İnsanların doğal alanları kullanırken sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini ifade eden Vali Şahin, “Deniz kaplumbağaları deniz çayırlarını bir bahçıvan gibi buduyorlar ve balıklar için yuvalama açısından daha uygun hale getiriyorlar. İnsanların da bu coğrafyayı kullanırken böyle bir sorumlulukla hareket etmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Çevre Projeleri Desteklenmeli

Türkiye genelinde çevre bilincinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın gündemde olması için önemli çalışmalar yapıldığını belirten Vali Şahin, “Türkiye'nin tamamında çevre bilincinin gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilir bir hayat ve kalkınmanın gündemimizde olması için çok önemli çalışmalar yapılıyor. Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş’a teşekkür ediyorum.” sözlerini kaydetti.

“Aksiyon Zamanı” Mesajı

COP31'in Antalya'da gerçekleştirileceğini hatırlatan Vali Şahin, “Antalya uluslararası organizasyon anlamında en büyük organizasyona ev sahipliği yapacak. Bu sadece bir deklarasyon ya da bir toplantı değil; Birleşmiş Milletler'in yaptığı ve yapacağı aksiyonların konuşulduğu, karara bağlandığı bir ana platform. COP31'in ana mottosu ‘Aksiyon’ olarak belirlendi. Artık harekete geçme zamanı! Antalya'dan bu mesajı vereceğiz: Aksiyon zamanı!” ifadelerini kullandı.

Çevre Bilincinde Aksiyon Alınmalı

Çevre bilinci konusunda herkesin kendi imkânları ölçüsünde aksiyon alması gerektiğini belirten Vali Şahin, “Manavgat Belediyesi'nin, yine Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi bileşenlerinden biri olan dumansız plaj uygulamasını harekete geçirdiğini gördük. İşte bu bilinçle, bu duyarlılıkla ve aksiyon almakla sonuç alırız.” dedi.

Phaselis Koyu'nda 575 Metrelik Bariyer Devreye Alındı

Kemer Phaselis Koyu'nda 575 metrelik bariyerin devreye alındığını söyleyen Vali Şahin, “Phaselis Koyu'nda 575 metrelik büyük bir bariyeri devreye aldık. Böylece o bölgenin deniz çöplerinden arındırılmasını sağladık. Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi sadece Valiliğin yürüttüğü bir inisiyatif değil. Bu, aslında Antalya'da çevreye yönelik söyleyecek sözü olan herkesin buluştuğu bir çerçeve program, bir eylem planıdır.” şeklinde konuştu.

Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi Fark Yaratıyor

Antalya Mavi Akdeniz İnisiyatifi'nin eylem planının sağlıklı şekilde yürütüldüğünü belirten Vali Şahin, “Bu eylem planı son derece sağlıklı bir şekilde yürüyor. Tarafların yaptığı yoğun faaliyetler çerçevesinde fark yaratıyoruz, değişiklik üretiyoruz. Bugün de onun bir parçasında bir aradayız. Genç deniz kaplumbağamızı denizle buluşturacağız.” sözlerini kullandı.

Sıfır Atık Doğayla Uyumlu Bir Anlayış

Sıfır Atık yaklaşımının yalnızca atığın ortaya çıktıktan sonra yönetilmesi olmadığını vurgulayan Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, “Bugün burada attığımız küçük gibi görünen bu adımın daha büyük bir dönüşümün parçası olacağına inanıyorum. Bize düşen görev, bizden sonra gelecek canlılara ve nesillere bu dünyayı aldığımızdan daha iyi bırakmaktır.” ifadelerini kullandı.

Plastik Atıklar Canlıların Yaşam Alanlarını Tehdit Ediyor

Deniz kaplumbağalarının yaşamını korumak ile plastik atıkları azaltmak arasında doğrudan bağ bulunduğunu belirten Başkan Ağırbaş, “Deniz kaplumbağasının yaşamını korumak ile plastik atığı azaltmak arasında doğrudan bir bağ vardır. Denize ulaşan her bir plastik parçası yalnızca bir atık değildir; bir canlının yaşam alanına giren, ekosistemin dengesini bozan ve yıllarca doğada kalan bir tehdittir.” dedi.

Çalışmalar COP31'de Dünyaya Anlatılacak

Başkan Ağırbaş, Antalya'nın Kasım ayında COP31'e ev sahipliği yapacağını hatırlatarak, “Burada yaptığımız bu çalışmaları da COP31'de dünyaya iyi uygulama modeli olarak anlatacağız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yeşil deniz kaplumbağası Hanzala, Manavgat Sorgun Boğaz Sahili'nde doğal yaşam alanına uğurlandı.

Haber: Walaa Hamza

Önceki Haber Antalya Tarım Konseyi Toplantısı Düzenlendi
Sonraki Haber Antalya'da Deniz Bariyerleri ve Çöp Kaparlar Devreye Girdi

Yorum Yap