Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 3 Kasım 2026 Salı günü gerçekleştirilen Bartın Üniversitesi 2026-2027 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katılarak açılış dersini verdi. Yeni akademik yılın ilk dersinde Türkiye'nin sağlık alanındaki gelişimine dikkat çeken Bakan Memişoğlu, son 25 yılda ülke genelinde sağlık altyapısı ve insan gücü bakımından büyük bir dönüşüm yaşandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliğine vurgu yapan Bakan Memişoğlu, bilim ve sağlık hizmeti yuvalarının oluşturulmasında ortaya konulan irade nedeniyle şükranlarını iletti. Gençlerin bilimsel üretim ve yenilik konularında daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade eden Memişoğlu, öğrencilere seslenerek “İcat çıkarın. Gençler, icat çıkarın. Yeni bir şey söylemek isteyin. Yanlış da olsa söyleyin.” çağrısında bulundu. Türkiye'nin yeni fikirler geliştirebilecek bilgiye, insan gücüne ve altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Memişoğlu, gençleri üretmeye ve birlikte hareket etmeye davet etti.
Toplum sağlığının korunmasının bakanlığın temel görevleri arasında yer aldığını belirten Sağlık Bakanı, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine değindi. Sağlıklı yaşam kültürünün geliştirilmesinde aile hekimleri, diyetisyenler ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinin aktif rol oynadığını aktaran Memişoğlu, esenlik mevzuatının birkaç ay önce yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bu kapsamda kamu tarafından sunulan sağlıklı yaşam hizmetlerinin otellerde, müstakil binalarda, spor kulüplerinde ve huzurevlerinde de verilebilmesine yönelik altyapının oluşturulduğunu kaydetti.
Evde sağlık, uzaktan sağlık ve palyatif bakım hizmetlerinin entegrasyonuna yönelik yürütülen çalışmalara da değinen Bakan Memişoğlu, Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi (ESKOM) mevzuatının çıkarıldığını ve iki ilde pilot uygulamaların sürdüğünü ifade etti. Öğrencilerden gelen ebelik mesleğine ilişkin soruları yanıtlayan Memişoğlu, Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen “Doğal Olan Normal Doğum” projesi kapsamında ebelik mevzuatında değişiklikler yapıldığını bildirdi. Ayrıca paramediklerin farklı alanlarda da görev alabilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Anne ve bebek sağlığına yönelik yeni programlar hakkında bilgi veren Bakan Memişoğlu, doğum sonrasındaki ilk 40 günlük lohusalık döneminin takibi için yeni bir sürecin başlatıldığını ve ebelerin anneleri yakından takip ettiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Annelik Yolculuğu mobil uygulamasının güçlendirileceğini, ayrıca ilk gebeliğini yaşayan anne adayları için koordinatör ebelik uygulamasının hayata geçirildiğini ifade etti.
TÜSEB aracılığıyla bilimsel bilgilerin ürüne dönüştürülmesinin desteklendiğini söyleyen Memişoğlu, bu amaçla Üreten Sağlık Portalı'nın kurulduğunu aktardı. Konuşmasının sonunda tütünle mücadeleye de dikkat çeken Sağlık Bakanı Memişoğlu, Bartınlılara seslenerek geçen yıl kentte 25 milyon paket sigara satıldığını hatırlattı ve doğasıyla öne çıkan Bartın'ın dumansız bir yapıya kavuşmasını istediklerini sözlerine ekledi.