Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen 6. Afrika Tarım ve Gıda Sanayisi Zirvesi'nde (SAAA 2026) katılımcılara hitap etti. Afrika ülkelerinden iş insanları, karar vericiler ve kurum temsilcilerini Türk firmalarıyla buluşturan etkinlikte, kıtayla son 25 yılda kurulan ortaklıklar değerlendirildi.
Afrika'da 2003 yılında 4 olan Ticaret Müşavirliği sayısının 31 ülkeye yükseldiğini, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde 48 iş konseyi kurulduğunu aktaran Bakan Bolat, TİKA ve Türkiye Maarif Vakfı gibi kurumların da bölgedeki faaliyetlere önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Afrika'ya yönelik stratejilerin kazan-kazan ilkeleri temelinde derinleştirildiğini belirten Bolat, ticaret verilerindeki gelişmelere dikkat çekti:
"Türkiye-Afrika ticaret hacmi 2003 yılında 5,4 milyar dolar seviyesindeyken 2025 itibarıyla 8 kat artarak 40 milyar dolara yaklaşmıştır. Aynı dönemde ihracatımız 2,1 milyar dolardan yaklaşık 24 milyar dolara, ithalatımız ise 3,3 milyar dolardan 16 milyar dolara yükselmiştir."
Türk Müteahhitlerden Afrika'da 105 Milyar Dolarlık Proje
Kıtadaki müteahhitlik projelerine değinen Bolat, Türk müteahhitlerinin Afrika genelinde toplam taahhüt bedeli yaklaşık 105 milyar dolar olan 2 bin 118 projeye imza attığını bildirdi. Bu ivmenin sürdürülebilmesi için güçlü bir yasal çerçevenin önemine işaret eden Bolat, 50 Afrika ülkesiyle Ticaret ve Ekonomik İşbirliği (TEİ), 33 ülkeyle Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) ve 19 ülkeyle çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının bulunduğunu, ayrıca Fas, Tunus, Mısır, Morityus ve Sudan ile serbest ticaret anlaşmalarının yürürlükte olduğunu kaydetti.
2025-2029 Stratejisi ve Tarım Sektörü
Küresel ekonominin şartları doğrultusunda ilişkilerin yeni bir yol haritasıyla ele alındığını belirten Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlık tarafından hazırlanan 2025-2029 Afrika Ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi çerçevesinde hareket edileceğini bildirdi. Bu kapsamda enerji, madencilik, ulaştırma ve bankacılık gibi alanlarda somut eylemler belirlendiğini ifade etti.
Afrika ile işbirliğinde tarımın öncelikli alanlardan biri olduğunun altını çizen Bolat, kıtanın dünya ekilmemiş tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 60'ına sahip olmasına rağmen yıllık 70 ila 100 milyar dolar arasında gıda ithalatı gerçekleştirdiğini belirtti. İklim değişikliği, kuraklık ve altyapı yetersizliği gibi sınamalara karşı Türkiye'nin tarımsal kapasitesi ile Afrika'nın potansiyelinin birleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Bolat, gıda işleme tesislerinin modernizasyonu, soğuk zincir altyapısı ve kuraklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi gibi alanlarda ortak çalışmaların bölge refahına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.