6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve 7269 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi kabul edilen afetzedeler için kalıcı konut ve iş yeri teslim süreçleri devam ediyor. Ordu Valiliği tarafından yapılan açıklamada, TOKİ, Emlak Konut GYO ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen konutların kura çekimlerinin ardından borçlandırma aşamasına geçildiği duyuruldu.
e-Devlet Üzerinden Borçlandırma İşlemleri
Hak sahiplerinin borçlandırma işlemleri, 7269 sayılı Kanun’un 40. maddesi uyarınca e-Devlet platformu üzerinden yürütülüyor. Süreci başlatmak isteyen vatandaşların e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra "Hak Sahipliği Kura Sonucu Sorgulama" ekranını kullanmaları gerekiyor. Olay seçimi kısmında "Kahramanmaraş Pazarcık" depreminin işaretlenmesinin ardından, taşınmazın bulunduğu il ve ilçe bilgileri girilerek aydınlatma metni onaylanıyor. Kura bilgilerinin teyidinin ardından Ziraat Bankası üzerinden vadesiz afet konutu hesabı açılarak ödeme yöntemi belirleniyor.
Peşin Ödemede Yüksek İndirim Avantajı
Deprem bölgesinde uygulanacak indirim oranları, 7577 sayılı Kanun ile belirlenerek 17 Nisan 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemeye göre, borçlarını tek seferde ödemek isteyen hak sahipleri için önemli bir indirim imkanı sunuluyor. 31 Aralık 2026 tarihine kadar yapılacak peşin ödemelerde konutlar için %74, iş yerleri için ise %48 oranında indirim uygulanacak. Peşin ödeme avantajından yararlanmak isteyen hak sahiplerinin, bulundukları ildeki herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvurmaları yeterli olacak.
Taksitli Ödeme Seçenekleri
Borcunu taksitli ödemeyi tercih eden hak sahipleri için ise 18 yıl vadeli bir ödeme planı sunuluyor. Taksit ödemeleri, ilk taksit tarihinden itibaren güncel tutarlar üzerinden mobil bankacılık veya internet bankacılığı kanalları aracılığıyla gerçekleştirilebilecek.