II. Ulusal Otizm Eylem Planı ile 200 bini aşkın çocuğun gelişimi takip edildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen II. Ulusal Otizm Eylem Planı kapsamında, 206 bin 746 çocuğun gelişimsel takibi yapılarak bireysel müdahale programları hayata geçirildi.

II. Ulusal Otizm Eylem Planı ile 200 bini aşkın çocuğun gelişimi takip edildi
SOSYAL HIZMETLER 2 dk okuma 17 Okunma
Yazı Boyutu:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen II. Ulusal Otizm Eylem Planı'nın 2023-2025 dönemi faaliyetleri, otizmli bireylerin erken tanı ve müdahale hizmetlerine erişimini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin toplumsal hayata katılımını desteklemek ve ailelerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmek amacıyla ülke genelinde kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.

Dijital İzleme ve Erken Müdahale

Erken tanı süreçlerini sistematik hale getirmek amacıyla 15 Eylül 2025 tarihinde kullanıma açılan Hastalık Yönetim Platformu (HYP) modülü üzerinden, geçtiğimiz yıl 206 bin 746 çocuğun gelişimi yakından izlendi. Bu veriler ışığında çocuklara özel bireysel müdahale programları uygulanırken, aile hekimlerinin vaka takibi süreçleri de dijital altyapı ile güçlendirildi. Ayrıca, sağlık personelinin erken müdahale, davranış analizi ve acil sağlık müdahalesi konularındaki yetkinliklerini artırmak için çok disiplinli eğitim programları düzenlendi.

Çok Disiplinli Hizmet Modelleri

Otizmli bireylere yönelik hizmet kapasitesini artırmak amacıyla 14 ilde Çok Disiplinli Hizmet Modelleri ve Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri (ÇÖZGEM) aktif hale getirildi. Buna ek olarak, 876 kamu ruh sağlığı polikliniğinde otizm odaklı hizmet sunumu gerçekleştirildi. Pilot uygulamalar kapsamında ise 503 kişiye Bireysel Hizmet Danışmanlığı verildi.

Aile Temelli Destek ve İzleme Komisyonları

Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sisteminin Geliştirilmesi projesi kapsamında, 4 ilde 801 aile ile görüşülerek 301 çocuk ve ailesine doğrudan destek sağlandı. Çalışmaların ülke genelinde koordinasyonunu sağlamak amacıyla 81 ilde vali yardımcılarının başkanlığında İl Otizm İzleme Komisyonları kuruldu. Yılda en az üç kez toplanması planlanan bu komisyonlar, kurumlar arası iş birliğini ve faaliyetlerin takibini üstleniyor.

Bakanlık, bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarını otizm.gov.tr platformu üzerinden sürdürüyor. 34 ilde uygulanan Bireysel Sosyal Hizmet Danışmanlığı modeli ile bugüne kadar 16 bin 278 aileye ulaşılarak, tanı anından itibaren psikososyal destek süreçleri kolaylaştırıldı.

Görüşünüzü Belirtin

Sosyal Hizmetler Kategorisinden Haberler

İlginizi çekebilecek güncel kurum bültenleri

Benzer