Türk tarihinin ve Antalya'nın unutulmaz kahramanlarından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, vefatının 58'inci yıl dönümünde Andızlı Mezarlığı'ndaki anıt mezarı başında düzenlenen törenle yad edildi. Törene Antalya Valisi Hulusi Şahin, kent protokolü, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Genç nesillere kahramanlık mirası
Törende konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, Mustafa Ertuğrul Aker'in sadece Antalya'nın değil, tüm Türk milletinin ortak değeri olduğunu vurguladı. Vali Şahin, gençlerin bu büyük kahramanı tanıması ve onun izinden gitmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Gençlerimize bu büyük kahramanı tanıtmak, neler yaptığını göstermek ve geleceğe yönelik rotalarını çizmelerine yardımcı olmak için çalışıyoruz" dedi.
Aker'in Birinci Dünya Savaşı dönemindeki stratejik başarısına değinen Şahin, imkansızlıklara rağmen üç düşman gemisini sulara gömen topçu bataryasının hikayesini hatırlattı. Şahin, Türk askerinin savaş hukukuna uygun centilmenliğini, Fransız askerlerine gösterilen insani muamele üzerinden örnekleyerek, "Biz sadece savaşmadık, aynı zamanda ülkemizi ahlakımızla ve karakterimizle savunduk" ifadelerini kullandı.
Yeni ziyaret alanları oluşturuluyor
Mustafa Ertuğrul Aker'in Paris 2 zırhlısını batırdığı bölgeye yönelik yürütülen projelere de değinen Vali Şahin, bölgedeki bir tatil köyünün Türk yatırımcı tarafından satın alınarak yenileneceğini ve buranın her Türk evladının ziyaret edebileceği bir anıt alana dönüştürüleceğini açıkladı. Ayrıca Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı ile yapılan protokol kapsamında, topçu bataryasının bulunduğu alanın yeniden düzenlenerek ziyarete açılacağını duyurdu.
Vali Şahin, Aker'in hatırasının eğitim müfredatında da yer aldığını belirterek, Antalya'daki okullarda kahramanlıklarının ders konusu olarak işlendiğini ifade etti. Tören, konuşmaların ardından şehitler ve gaziler için okunan Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dualarla sona erdi.