Antalya'da Ahilik Haftası Kutlamaları Düzenlendi
39. Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Vali Hulusi Şahin, Ahilik Haftası’nın Anadolu’nun köklü değerlerini hatırlamak ve yaşatmak açısından önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
39. Ahilik Haftası dolayısıyla Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından Demirciler Çarşısı Ahi Meydanı'nda “Ahilik Haftası” programı düzenlendi. Programa Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Milletvekilleri, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Vali Yardımcısı, kaymakamlar, KKTC Antalya Konsolosu, AESOB Başkanı, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile esnaflar katıldı.
Ahilik, Dünyaya İnsanlığı ve Misafirperverliği Gösterdi
Programda yaptığı konuşmada Ahilik kültürünün Anadolu’daki köklü geçmişine dikkat çeken Vali Şahin, ünlü seyyah İbn-i Batuta’nın hatıratlarında Anadolu insanının misafirperverliğine ilişkin önemli ifadeler bulunduğunu söyledi. Vali Şahin, “İbn-i Batuta, Antalyalılar ve Anadolulular için ne demiş biliyor musunuz? ‘Bolluk, bereket Şam'daymış ama merhamet, sevgi, insanlık, şefkat Anadolu'daymış.” ifadelerini kullandı.
Ahilik değerlerinin yalnızca sözde kalmadığını vurgulayan Vali Şahin, “Yüzlerce yıl misafirperverlik, diğerkâmlık, empati, dostluk, dürüstlük ve ahlak nedir; dünyaya bu coğrafya, milletimiz ve büyüklerimiz göstermiş.” dedi.
Gelen Misafirler ‘Dürüstlük Buradaymış’ Demeli
Ahilik değerlerinin turizm başta olmak üzere hayatın her alanında yaşatılması gerektiğini belirten Vali Şahin, “Bugün Antalya dünyanın dört bir tarafından gelen milyonlarca misafiri ağırlıyor. Geçen sene 17,5 milyon yabancı turist ağırladık. Acaba bu gelenler buradan ayrıldıklarında, ‘Bir ülkeye gittik, öyle esnaflarla karşılaştık ki dürüstlük, doğruluk, empati buradaymış.’ der mi? Hepimiz bunu düşünmeliyiz.” sözlerini kaydetti.
Büyük Medeniyetin Değerlerini Yeniden Yükseltmek
Ahilik kültürünün Türk-İslam medeniyetinin önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Vali Şahin, “Unutulmuş büyük medeni vasfımızı atinin ufkunda tekrar yükseltmek, yüceltmek elimizde. Büyük bir medeniyetin evlatlarıyız. Sadece savaşla bu coğrafyayı vatan kılmadık. İlim, irfan, kültür ve medeniyetle bu coğrafya vatan oldu, binlerce yıl da vatan olmaya devam edecek. Ancak bizi biz yapan değerlerden uzaklaşırsak, biz olmaktan çıkarsak bu topraklar da bize kalmaz.” dedi.
Ecdada, Medeniyete ve İnanca Yakışanı Yapmak
Esnaf ve sanatkârların mesleklerini ahilik anlayışının temel değerleri doğrultusunda sürdürmesinin önemine vurgu yapan Vali Şahin, “Önce esnaf kendine yakışanı yapacak. İnsanlığın o yüksek değerlerini kendisine ilke edinecek. Günlük menfaat uğruna medeniyetin yüksek değerlerini heba etmeyelim. Ecdada, kültüre, medeniyete, inanca yakışanı yapalım. Biz olduğumuz için büyük olduk. Bizden yabancılaşırsak kaybolur gideriz. Ahilik Haftası bunları hatırlatmak için iyi bir fırsat. Bu fırsatı iyi değerlendirelim.” şeklinde konuştu.
Program kapsamında Yılın Ahisi seçilen Mehmet Çelik’e, Vali Hulusi Şahin ve Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere tarafından kaftan giydirildi.
"Şed Kuşanma" töreni ile devam eden programda Vali Şahin ve protokol üyeleri vatandaşlara kavurma ve pilav ikramında bulundu.






Antalya Valiliği Haberleri
- 20-09-202612:44 Vali Hulusi Şahin: Özel Coğrafyamıza Sahip Çıkmalıyız
- 20-09-202612:44 Antalya'da 19 Eylül Gaziler Günü Törenlerle Kutlandı
- 18-09-202616:15 Vali Hulusi Şahin: Esnaf Toplumsal Hayatın Temelidir
- 18-09-202608:50 Vali Hulusi Şahin’den 19 Eylül Gaziler Günü Mesajı
- 15-09-202613:56 Vali Hulusi Şahin Ağustos Ayı Asayiş Verilerini Açıkladı
- 14-09-202615:36 Antalya'da Ahilik Haftası Kutlamaları Düzenlendi
- 14-09-202615:36 Vali Hulusi Şahin İlköğretim Haftası Törenine Katıldı
- 11-09-202620:40 Antalya'da 77. Uluslararası Uzay Kongresi İçin Hazırlıklar
- 11-09-202613:16 Vali Hulusi Şahin'den 2026-2027 Eğitim Yılı Mesajı
- 10-09-202614:59 Yeşil Deniz Kaplumbağası Hanzala Doğal Yaşamına Döndü

